Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Ανακοίνωση--Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοζάνης ΄΄Γεώργιος Παρακείμενος΄΄.

Ίδρυση & Σκοποί:

Το Λαϊκό Πανεπιστήμιο[1] Κοζάνης Γεώργιος Παρακείμενος[2]  είναι ένας πολιτισμικός φορέας ο οποίος ιδρύθηκε στις 5-06 2011 στην Κοζάνη σε συνεργασία με το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Αλεξανδρούπολης Αρίσταρχος ο Σαμόθραξ[3] και την Ένωση Ελλήνων Πολιτισμολόγων «Εκαταίος».

Σκοποί του είναι α) η δημιουργία ενός πανελληνίου χώρου του Ελληνικού Πολιτισμού, β) ενός κέντρου ανώτερου μορφωτικού επιπέδου γ) η οργάνωση προγραμμάτων σπουδών και έρευνας με έμφαση σε θέματα που αφορούν στον Ελληνικό Πολιτισμό και στην Ελληνική γλώσσα δ) η ανάδειξη της τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού και ε) παρουσιάσεις βιβλίων εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής κ.λ.π.. Οι σκοποί του αυτοί εξειδικεύονται και υλοποιούνται μέσα από τα προγράμματα του.  

 Ειδικότερα:
Tο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Σπουδών του ΛΠΑ και του ΛΠΚ  στόχο έχει να παρουσιάσει τις ιδιαίτερες όψεις και εκφάνσεις του πολιτισμού που διαμορφώνεται στον ελλαδικό χώρο διαχρονικά, από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τα νεότερα. Οι εκπαιδευόμενοι στο τέλος κάθε κεφαλαίου θα συντάσσουν εργασία  σύμφωνα με τα ακαδημαϊκά πρότυπα. Στο τέλος κάθε κεφαλαίου θα υπάρχει εισήγηση από καθηγητή πανεπιστημίου, για να παρουσιάσει τις νεότερες επιστημονικές συζητήσεις στην εξεταζόμενη ενότητα. Ενδιάμεσα θα υπάρχουν εισηγήσεις από καθηγητές και απόφοιτους  του Π.Σ. "Ελληνικός Πολιτισμός" του ΕΑΠ- και όχι μόνο- με  θέματα του Ελληνικού Πολιτισμού.   

Σύντομο Ιστορικό:  

Την  ιδέα για την ίδρυση του ΛΠΚ Γεώργιος Παρακείμενος  την είχε η Όλγα Κούρτογλου, μέλος της ένωσης, όταν επισκέφτηκε το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Αλεξανδρούπολης Αρίσταρχος ο Σαμόθραξ ως εισηγήτρια  καθηγήτρια, και θέλησε  να μεταλαμπαδεύσει τον θεσμό  στην Κοζάνη. Την ιδρυτική πράξη υπέγραψαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Εκαταίου Δημήτρης Μερκούρης,  στο υπ΄ αριθμ.8/05-06-2011 πρακτικό του Δ.Σ. της Ένωσης «Εκαταίος», ενώ αναμένεται η στήριξη και η συμπαράσταση του Δήμου Κοζάνης και άλλων πολιτικών και πολιτιστικών φορέων.

Στην Αλεξανδρούπολη και στην Κοζάνη:

Από το 2010 η Ένωση Φοιτητών και Αποφοίτων του Ελληνικού Πολιτισμού του Ε.Α.Π. Εκαταίος  ανέπτυξε δραστηριότητα στo πλαίσιο του κύκλου του Ελληνικού Πολιτισμού. Ο Εκαταίος ως  επιστημονικός φορέας από 2003 έχει διοργανώσει τρία  διεθνή συνέδρια, πλήθος διαλέξεων, ημερίδων,  και εκθέσεων που αφορούσαν στην προβολή του Ελληνικού Πολιτισμού. Από τον Ιανουάριο του 2011 δημιούργησε το ΛΠΑ .
 Στην Κοζάνη το ΛΠΚ λειτουργεί στους προαναφερόμενους σκοπούς αναπτύσσει περαιτέρω τα προγράμματα σε συνεργασία με καθηγητές ξένων Πανεπιστημίων και δημιουργεί προγράμματα για Έλληνες και ξένους που έχουν ενδιαφέρον για τις ανθρωπιστικές σπουδές και δη τον Ελληνικό Πολιτισμό. Ταυτόχρονα η ένωση Εκαταίος υποβάλλει πρόταση για να ενταχθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα των δυο Λαϊκών Πανεπιστήμιων στο εθνικό δίκτυο Δια βίου μάθησης (άρθρο 14 νόμος 3879 /2010).

Κύκλος Μαθημάτων:

Ο κύκλος μαθημάτων, περιλαμβάνει μαθήματα ειδικού ενδιαφέροντος από τους χώρους της Ιστορίας, της Τέχνης και του Ελληνικού Πολιτισμού γενικότερα.

Φοιτητές και Μετέχοντες:
Στα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΛΠΑ και του  ΛΠΚ έχουν την δυνατότητα να συμμετάσχουν φοιτητές (των προγραμμάτων Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός και όλων των θεωρητικών σπουδών), αλλά και επιστήμονες, επαγγελματίες και γενικότερα ιδιώτες ενήλικοι σπουδαστές και μη, που αναζητούν τη δια βίου μάθηση.

Ειδικοί  Επιστημονικοί συνεργάτες- καθηγητές:

Ο Benjamin Hendrickx, Μ.Α. (Louvain), Δρ Φ. (Θεσσαλονίκη), καθηγητής Ελληνικής Ιστορίας και διευθυντής του Τμήματος Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ (Νότια Αφρική), είναι επιμελητής έκδοσης του επιστημονικού περιοδικού "Εκκλησιαστικός Φάρος" (Αλεξάνδρεια/Γιοχάνεσμπουργκ), διευθυντής του Ινστιτούτου Αφρικανο-Ελληνικών Σπουδών (Γιοχάνεσμπουργκ), πρόεδρος των Ελληνικών Αρχείων της Νότιας Αφρικής και αντιπρόεδρος της Ένωσης Πατερικών και Βυζαντινών Σπουδών στη Νότια Αφρική.

Τσούμας Ιωάννης, αναπληρωτής καθηγητής ΑΤΕΙ Αθηνών στην Ιστορία της Τέχνης, μέλος ΣΕΠ του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστήμιου.


Δρ. Θέκλα Σανσαρίδου-Hendrickx, Iστορικός και Aνθρωπολόγος,  διδάσκει στο Τμήμα Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ
(Νότια Αφρική). 


Καραγιάννης Π. Βασίλης, Δικηγόρος, συγγραφέας και ποιητής. Εκδότης και διευθυντής της λογοτεχνικής επιθεώρησης «Παρέμβαση» (από το 1984). Διετέλεσε διευθυντής του Ινστιτούτου Βιβλίου και ανάγνωσης Κοζάνης και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης (1996-2003). Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

Καθηγητές – Διδάσκοντες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα:

Οι διδάξαντες/ διδάσκοντες στο ΛΠΑ και ΛΠΚ  είναι πανεπιστημιακοί καθηγητές, ερευνητές, επιστήμονες, συγγραφείς, καλλιτέχνες, διανοούμενοι οι οποίοι είναι η θα γίνουν μέλη της Ένωσης Εκαταίου.
Πληροφορίες:
  
Όλγα Κούρτογλου  υπεύθυνη ΛΠΚ Γεώργιος Παρακείμενος
Τ.Θ. 91
Τηλ . 24610-30109 & 6976864407
Mail: okourtoglou@yahoo.com






[1] Τον περασμένο - μάλλον πλέον προπερασμένο- αιώνα έγιναν τα πρώτα βήματα για την μόρφωση ενηλίκων. Αρχικά γινόταν λόγος για λαϊκή μόρφωση, μια και η προσφορά πρωτίστως απευθυνόταν στα κατώτερα λαϊκά στρώματα. Σ' αυτόν τον αιώνα αντικαταστάθηκε ο όρος από αυτόν της μόρφωσης ενηλίκών, για να διευκρινιστεί πως πλέον απευθύνεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Η επωνυμία Λαϊκό Πανεπιστήμιο όμως παρέμεινε.
 Σύμφωνα με τις απόψεις του Δανού λαϊκού εκπαιδευτή N. F. S. Grundtvig, δημιουργούνταν στη Σκανδιναβία από το 1850 τα οικιακά λαϊκά πανεπιστήμια. Στόχος τους ήταν η μετάδοση λαϊκής μόρφωσης. Απεναντίας το αγγλικό κίνημα διάπλασης πανεπιστημίων (university extension) είχε στόχο να εξαπλωθεί η επιστημονική και πανεπιστημιακή μόρφωση σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Αμφότερα κινήματα ήταν τον 19ο αιώνα πρότυπο για το νέο ιδρυόμενο θεσμό του Λαϊκού Πανεπιστημίου στη Γερμανία, ο οποίος χωρίζονταν σε Βραδινό και Οικιακό Λαϊκό Πανεπιστήμιο. Στόχος ήταν μια γενική λαϊκή και εργατική μόρφωση. Πριν το 1918 ιδρύονταν χωρίς καμία κρατική συμμετοχή, παρά μόνο με την πρωτοβουλία κοινωνικών ομάδων ή μεμονωμένων πολιτών.
Μεγάλη άνθιση γνώρισε ο γερμανικός θεσμός του Λαϊκού Πανεπιστημίου μετά τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο. Μεταξύ 1900-1933 τα Λαϊκά Πανεπιστήμια ήταν ο πιο διαδεδομένος θεσμός στη μόρφωση ενηλίκων. Την εποχή των Ναζί απαγορεύτηκαν για να ξαναλειτουργήσουν το 1945.
Στόχος του Λαϊκού Πανεπιστημίου είναι να προσφέρει σε όλους ένα όσο το δυνατό ευρύτερο πρόγραμμα, ώστε κάθε άνθρωπος να μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά του στη μόρφωση.
[2] Ο Γεώργιος Παρακείμενος γεννήθηκε στην Κοζάνη. Σπούδασε Ιατρική και Φιλοσοφία στην Πάδουα. Διευθυντής της σχολής Κοζάνης (1694-1707).  Ιατρός και Ιεροκήρυκας.
[3] Ο Αρίσταρχος ο Σαμόθραξ  ένας από τους διαπρεπέστερους φιλόλογους της Αλεξανδρινής βιβλιοθήκης. Κωδικοποίησε την φιλολογική κριτική των αρχαίων κειμένων.

Μετάφραση σελίδας