Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Διάλεξη: Οι Μουσουλμάνοι Πειρατές της Μεσογείου





































 
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

 Η Οζλέμ Κουμρουλάρ γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το έτος 1974. Τις προ-πτυχιακές σπουδές της έκανε στο Τμήμα Δυτικών Γλωσσών και Λογοτεχνίας του πανεπιστημίου Boğaziçi, και τις μεταπτυχιακές  σπουδές της ολοκλήρωσε στο Τμήμα Ιστορίας του ίδιου πανεπιστημίου. Ενώ τις διδακτορικές σπουδές της ολοκλήρωσε στο Salamanca University της Ισπανίας. Έχει εκδώσει διάφορα βιβλία, όπως «Η Ιστορία της Ευρώπης& Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Μεσογείου», και έχει συμμετάσχει ως διαμορφώτρια σε διάφορα έργα όπως «Ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής» κλπ. Στο σύνολο έχει εκδώσει 16 βιβλία με θέματα Ιστορίας, Χιούμορ και Μουσικής, και έχει μεταφράσει 12 βιβλία από διάφορες γλώσσες σε Τουρκική γλώσσα. Από το 2003 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Bahçeşehir (Μπαχτσέσεχιρ) στο Τμήμα Επιστήμης Τεχνών.

e-mail: ozlem.kumrular@bahcesehir.edu.tr
Tel: 0 212 381 03 25
       0 535 200 96 80

Özlem Kumrular, Assoc. Prof. Dr.
Bahçeşehir Üniversitesi
Fen-Edebiyat Fakültesi
Çırağan Cad. Osmanpaşa Mektebi Sok.
Beşiktaş/İstanbul

            Το πίνακα φιλοτέχνησε: Ο Σεμήχ Ισμαήλ 





http://www.xronos.gr/detail.php?ID=81313

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟΥΡΚΑΛΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ


Οι επιδρομές των οθωμανών πειρατών φόβος και τρόμος στις ακτές της Μεσογείου

29.05.2012
Η Ένωση Πολιτισμολόγων Ελλάδας “Εκαταίος” πραγματοποίησε εκδήλωση με την Τουρκάλα καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Bahçeşehir Özlem Kumrular


Χαρακτήρισε ως ιδιαίτερης σημασίας για την επίσημη ναυτιλιακή πολιτική του Οθωμανικού κράτους, τη δραστηριότητα των πειρατών κατά τον 16ο αιώνα, η Τουρκάλα καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Bahçeşehir Özlem Kumrular που βρέθηκε στην Κομοτηνή και μίλησε για τους «Μουσουλμάνους πειρατές της Μεσογείου». Το  περίεργο θέμα της ομιλίας της και μόνο από τον τίτλο κέντρισε το ενδιαφέρον αρκετών που έσπευσαν το απόγευμα του Σαββάτου στο Πολυλειτουργικό Κέντρο της πόλης μας για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση. Η ομιλία της δεν πραγματοποιήθηκε σε άπταιστα ελληνικά, όπως διαφημίστηκε από τους οργανωτές***,  αφού μπορεί η κ. Kumrular να κατανοούσε κάπως την ελληνική γλώσσα, αλλά δεν είχε τη δυνατότητα να αναπτύξει μία τόσο εξειδικευμένη εισήγηση εξολοκλήρου στα ελληνικά. Έτσι στο πάνελ της εκδήλωσης μαζί τους κάθισαν ο Δημήτρης Μερκούρης εκ μέρους της Ένωσης Πολιτισμολόγων Ελλάδας“Εκαταίος”, οργανωτής της βραδιάς και ο δικηγόρος Μέτιος Κυράζης που ανέλαβε χρέη μεταφραστή.

ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΜΑΓΡΕΜΠΙΩΤΕΣ

Οι διδακτορικές σπουδές της στο Salamanca University της Ισπανίας, ήταν αφορμή για την ομιλήτρια να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα, ερευνώντας όλες τις γραπτές πηγές, που βρίσκονταν στην Ισπανία και στην συνέχεια σε άλλες χώρες της Μεσογείου, όπως Γαλλία, Ιταλία.  Από την έρευνα αυτή, σημεία της οποίας παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση στην Κομοτηνή, μαθαίνουμε ότι οι μουσουλμάνοι πειρατές Τούρκοι και Μαγρεμπιώτες έχοντας ως σημείο εξόρμησης την Βόρειο Αφρική επιδίδοντας σε επιδρομές στη Μεσόγειο, που οι Άραβες είχαν ονομάσει χαρακτηριστικά «η αφρώδης θάλασσα». Παρά τις προσπάθειες των Αλγερινών ποιητών να μυθοποιήσουν και να καθαγιάσουν τους «ηρωικούς» αυτούς άθλους, η κατάσταση δεν πήγαινε πέρα από μία κοινή προσπάθεια επιβίωσης. Οι πειρατικές επιδρομές Τούρκων και Μπαγρεμπιωτών στις απροστάτευτες ακτές της Βόρειας Αφρικής επηρέαζαν ριζικά την κοινωνική, θρησκευτική, στρατιωτική και πολιτική ζωή, καθώς ακόμα και την αρχιτεκτονική αυτών των περιοχών. Τόσο η συχνότητα, όσο και η ένταση των επιδρομών και ο φόβος που αυτές προκαλούσαν αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στα τοπικά άσματα περιοχών και πληθυσμών που συχνά αντιμετώπιζαν επιδρομές, όπως η Σικελία, οι ακτές της Νότιας Ιταλίας και Ισπανίας, Με αυτή την έννοια, κατά αυτόν τον αιώνα η τουρκική παρουσία είχε γίνει συνώνυμη με τον φόβο και διόλου μακρινή απειλή. 


ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΩΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΓΜΟΥΣ

Ως τώρα η ναυτιλιακή ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έχει παρουσιαστεί ως επίσημη ναυτιλιακή ιστορία του Οθωμανικού κράτους, τόνισε η ομιλήτρια και πρόσθεσε: «Ωστόσο στην περιοχή που ονομάζεται Μαγκρέπ και βρίσκεται στην Βόρεια Αφρική, η δραστηριότητα των πειρατών υπήρξε. Ειδικότερα κατά τον 16ο αιώνα η δραστηριότητα αυτή είχε πολύ μεγάλη σημασία για την Οθωμανική αυτοκρατορία προκειμένου να μπορέσουν να εξαπλώσουν την κυριαρχία τους σε όλη την μεσόγειο.  Τα πειρατικά πλοία που προέρχονταν από την περιοχή του Μαγκρέπ, συνόδευαν και ενώνονταν με τον επίσημο Οθωμανικό στόλο ο οποίος ξεκινούσε από την Κωνσταντινούπολη, διέσχιζε το Αιγαίο και έκανε επιδρομές προς την Ισπανία και τις ακτές της Μεσογείου. Αυτή η δραστηριότητα ήταν μια απάντηση Αράβων μουσουλμάνων που είχαν εκδιωχθεί κατά το 1492 από την Ισπανία, αυτό ήταν μια απάντηση τους προς το χριστιανικό κόσμο για το λόγο αυτό. Για το λόγο ότι είχαν εκδιωχθεί από την Ισπανία, ήρθαν στην Βόρεια Αφρική και ειδικότερα στην Αλγερία και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή αυτή και επειδή ήξεραν την γεωγραφία και την περιοχή της νότιας Ισπανίας και τις ακτές της Ισπανίας είχαν την ευχέρεια να διενεργούν επιδρομές προς την περιοχή αυτή».


ΟΙ ΚΟΥΡΣΑΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ

Στην ομιλία της η κ. Kumrular θέλησε να διευκρινίσει τη διαφορά μεταξύ του κουρσάρου και του πειρατή, αναφέροντας ότι είναι δύο έννοιες που απαντώνται στις πηγές. Σημείωσε ότι ο σχετικό διαχωρισμός δεν γίνεται από ευρωπαϊκές πηγές διότι η ζημιά που υπέστησαν οι Ευρωπαίοι και από τις δύο κατηγορίες είναι η ίδια. Για το λόγο αυτό, συχνά παρατηρείται το φαινόμενο, επιδρομές άτακτων πειρατών να αποδίδονται σε κουρσάρους. Ωστόσο ο κουρσάρος αποτελούσε μόνιμη δύναμη η οποία υπηρετούσε στα πλαίσια ενός στρατιωτικού σώματος και υπό τις διαταγές ενός αξιωματικού. Από την άλλη ο πειρατής αποτελούσε εκείνο το πρόσωπο που ατάκτως και χωρίς να ανήκει σε κάποιο στρατιωτικό σώμα λειτουργούσε διενεργώντας τοπικές λεηλασίες με σκοπό την επιβίωσή του. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας στην Κομοτηνή οι παρευρισκόμενοι έμαθαν λεπτομέρειες για το πώς γινόταν μία πειρατική επιδρομή, για τις μεθόδους προστασίας των κουρσάρων, τη ζωή στο κατάρτι. 
Παράλληλα, στην είσοδο της αίθουσας πραγματοποιήθηκε έκθεση ζωγραφικής του Κομοτηναίου καλλιτέχνη Σεμήχ Ισμαήλ, τελειόφοιτου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στην εκδήλωση παρουσίασε προσωπογραφίες και τοπία με λαδομπογιές και ακριλικά χρώματα.

Δήμητρα Συμεωνίδου 
**** Οι οργανωτές δεν ανέφεραν ότι θα πραγματοποιηθεί  η διάλεξη στα ελληνικά - βλεπε επίσημη ανακοίνωση Ένωσης.

Μετάφραση σελίδας