Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Ο δικός μας Γιώργος

Κυριακάτικη βράβευση για τον Αλεξανδρουπολίτη αστροφωτογράφο Γιώργο Ταρσούδη
Πρωί – πρωί της Κυριακής, πριν ακόμη και από τις εφημερίδες του Σαββατοκύριακου έφτασαν τα ευχάριστα νέα μίας ακόμη αναγνώρισης του έργου του, για τον γνωστό ερασιτέχνη αστρονόμο και αστροφωτογράφο Γιώργο Ταρσούδη από την Αλεξανδρούπολη!


Συγκεκριμένα και έπειτα από πολλές ημέρες παρατήρησης και καταγραφής της επιφάνειας της Σελήνης με τον εξοπλισμό που διαθέτει ο παγκοσμίου πλέον φήμης αστροφωτογράφος  έκανε ακόμη μία ανακάλυψη αφού αυτή τη φορά ήταν ο πρώτος που παρατήρησε και κατέγραψε επισήμως ένα μη καταγεγραμμένο εδαφολογικό φαινόμενο, ένα Rima όπως ονομάζεται το οποίο πλέον περιμένει στην σειρά ώστε να ονοματοδοτηθεί από την διεθνή αστρονομική επιστημονική κοινότητα!

Το Rima που ανακάλυψε ο Γιώργος Ταρσούδης είναι στην ουσία (για να μιλήσουμε με …γήινους όρους και πιο εκλαϊκευμένα) ένα τεράστιο φαράγγι απίστευτων διαστάσεων, τέτοιου μεγέθους που ενώ βρίσκεται στην Σελήνη μπορεί και είναι ορατό από την Γη! Μάλιστα σύμφωνα με τις ανάλογες μετρήσεις που έγιναν το μήκος αυτού του σχηματισμού φαίνεται να φτάνει περίπου τα 31 χιλιόμετρα!

Οπως ο ίδιος ο Γιώργος Ταρσούδης αναφέρει η ανακάλυψη συνεχώς νέων ορίων είναι η “μαγεία” του ανθρώπου, να μη σταματά δηλαδή και να ξεπερνά συνεχώς τα μέχρι στιγμής γνωστά όρια. “Στην Ελλάδα πολλοί άνθρωποι έχουν μάθει να κοιτάνε συνεχώς τι κάνει ο διπλανός τους και στο τέλος ξεχνούν που βαδίζουν οι ίδιοι, το δυσκολότερο δεν είναι να ξεπεράσουμε τον διπλανό μας αλλά να ανακαλύψουμε και να ξεπεράσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό” μας δήλωσε αναφερόμενος στην σημερινή του επιτυχία.

“Continuing discovery” είναι το νέο σύνθημα της ιστοσελίδας Lunar Photo of the Day του καθηγητή Chuck Wood που σημαίνει “συνεχιζόμενη ανακάλυψη”. Ετσι ακριβώς όπως πρέπει να είναι η ζωή του ανθρώπου που θέλει να μαθαίνει, να προχωρά μπροστά και να εξελίσσεται. Αλλωστε ζωή χωρίς κίνηση και χωρίς εξέλιξη δεν υπάρχει πουθενά στο Σύμπαν. Μικρές και μεγάλες καθημερινές ανακαλύψεις είναι αυτές που κάνουν τον τροχό της ζωής να γυρνάει, είτε πρόκειται για ματιές στο μακρινό διάστημα, είτε πρόκειται για ματιές χαμηλά στη Γη ή ακόμη και μέσα στον άγνωστο εαυτό μας. Το ζητούμενο είναι ότι βλέπουμε και ότι ανακαλύπτουμε να μη περνά ανεκμετάλλευτο και αδιάφορο αλλά να φροντίζουμε ώστε να αποκτά τη δική του χρησιμότητα. Και προπαντός να είναι κτήμα όχι ατομικό αλλά όλων των ανθρώπων.

Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι σε όλο τον πλανήτη σε καθημερινή βάση “οργώνουν” τον ουρανό για να ικανοποιήσουν μία αρχέγονη ανθρώπινη ανάγκη: αυτή της συνεχιζόμενης ανακάλυψης και της συνεχούς εξέλιξης του ανθρώπινου είδους. Χιλιάδες εργατοώρες επενδύονται στην έρευνα και ανακάλυψη νέων φαινομένων που διευρύνουν συνεχώς την γνώση μας για τον Κόσμο. Η παρουσία στην περιοχή μας ενός ανθρώπου με τέτοια ερευνητική διάθεση και συνέπεια στο έργο του και η προβολή της Θράκης μέσα από τις παγκοσμίου φήμης ανακαλύψεις του δεν μπορούν παρά να προσδίδουν μία συνεχόμενη προστιθέμενη αξία τόσο στην τοπική αστρονομική κοινότητα, όσο και στην τοπική κοινωνία γενικότερα.

Η απουσία σχετικής υποδομής μπορεί μέχρι στιγμής και σε κάποιο επίπεδο να καλύπτεται από συνεχιζόμενες και πολλές φορές δυσβάσταχτες προσωπικές θυσίες σε υλικό επίπεδο όμως αν κάποια στιγμή αποφασίσουμε ως κοινωνία να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματά μας, οφείλουμε να ανακαλύψουμε και να προωθήσουμε όλες εκείνες τις δημιουργικές δυνάμεις που είναι ικανές να μας βάλουν σε μία τροχιά ανάπτυξης και δημιουργίας. Οχι τις “δημιουργικές δυνάμεις” που βγαίνουν από τις χαραμάδες τους όταν μυριστούν δημόσιο χρήμα αλλά τις αληθινές δημιουργικές δυνάμεις που έχουν αποδείξει την αξία τους εδώ και τόσα χρόνια, όχι μόνο χωρίς καμία υλική στήριξη από την επίσημη Πολιτεία αλλά ακόμη και με προσωπικό και οικογενειακό δικό τους κόστος.

Μήπως ήρθε λοιπόν η ώρα να αναρωτηθούμε ως Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με ποιο τρόπο μπορούμε να στηρίξουμε τους ανθρώπους μας, οι οποίοι στη συνέχεια θα στηρίξουν όλους εμάς, όπως και μας στηρίζουν δημιουργικά τόσα χρόνια;

Η περιοχή της Θράκης διαθέτει τις επιστημονικά κρινόμενες ως κατάλληλες τοποθεσίες που θα ήταν ικανές να φιλοξενήσουν ένα τοπικό Αστεροσκοπείο. Η ιδέα είναι παλιά και έχει εκφραστεί τόσο από εμάς όσο και από άλλους ανθρώπους που αγαπούν την παρατήρηση του έναστρου ουρανού. Ενα τοπικό Αστεροσκοπείο, ίσως υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης που θα έδινε την δυνατότητα σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες αστρονόμους, εκμεταλλευόμενοι την καταλληλότητα των καιρικών συνθηκών της περιοχής και την απουσία φωτορύπανσης να δώσουν μία νέα διάσταση στο όνομα της Θράκης και να αναβιώσουν τη φήμη του πατέρα της Πυρηνικής Φυσικής που ήταν ο ίδιος ο Δημόκριτος.

Μήπως αυτή τη φορά στη συγκεκριμένη χρονική και οικονομική συγκυρία θα έπρεπε να το σκεφτούμε περισσότερο;

Δείτε επίσης:

Μαγικές στιγμές της έκλειψης Σελήνης στην Αλεξανδρούπολη από τον αστροφωτογράφο Γιώργο Ταρσούδη

Γιώργος Ταρσούδης


Μετάφραση σελίδας